|
Пов╕домлень: 1037
|
21.08.2008 14:04
«Хотят ли русские войны?..»
Натал╕я БАЛЮК
Одне з найгостр╕ших питань, яке останн╕м часом доводилося чути в╕д перес╕чних укра╖нц╕в: “Чи можливе повторення под╕й у Груз╕╖ в Укра╖н╕?”. Моя в╕дпов╕дь однозначна: “Ще й як можливе!”.
Рос╕я давно демонстру╓ сво╓ хворобливе бажання стати наддержавою. Або, хоча б, щоб ╖╖ такою сприймали у св╕т╕. Ма╓ наш п╕вн╕чний сус╕д такий комплекс (чи, радше, ман╕ю велич╕), що тягнеться ще з час╕в Радянського Союзу… З приходом до влади Володимира Пут╕на ця ман╕я почала пом╕тно прогресувати. А тут йому п╕дфартило - ц╕ни на нафту ╕ газ п╕шли догори. Як кажуть, амб╕ц╕╖ п╕дсилили ф╕нансов╕ амун╕ц╕╖.
Саме зв╕дти ╕ ростуть ноги ус╕х геопол╕тичних проблем, як╕ Рос╕я створю╓ навколо себе… Психологи кажуть, що ус╕ комплекси (куди входить ╕ ман╕я велич╕) належать до розряду страх╕в. Рос╕я, з одного боку, мр╕╓ бути наддержавою, а з ╕ншого - бо╖ться вже наявно╖ наддержави – Америки. ╤ цей страх теж тягнеться з радянських час╕в. Саме тому вона так в╕дчайдушно противиться розширенню НАТО. Бо бо╖ться, щоб ╕нша наддержава не наближалася з╕ сво╖м впливом до рос╕йських кордон╕в. ╤ в цьому св╕товому протистоянн╕ менш╕ ╕ слабш╕ держави стають розм╕нними монетами або ж жертвами, як-от крих╕тна Груз╕я.
З ╕ншого боку, у рос╕ян ╓ певна ностальг╕я за Радянським Союзом. ╤, зокрема, за втраченими територ╕ями. На побутовому р╕вн╕ довол╕ часто можна почути в╕д рос╕ян приблизно таке: “Почему мы не можем быть вместе? Почему вы, украинцы, хотите этой вашей “незалежности”?”. Мовляв, ми ус╕ слов’яни ╕ ма╓мо бути разом… Кер╕вництво Рос╕╖ ус╕ляко п╕дсилю╓ державною пропагандою так╕ настро╖ сво╖х громадян, п╕дживлю╓ шов╕н╕зм, аби рос╕яни менше думали про сво╓ економ╕чне становище, а б╕льше жили оцим, ще радянським, патр╕отизмом. Виходячи саме з ц╕╓╖ концепц╕╖, свого часу Рос╕я намагалася утворити союзну державу з Б╕лоруссю. Пригадую такий анекдот. Зустр╕лися Чечня ╕ Б╕лорусь у живот╕ Рос╕╖. Чечня запиту╓ Б╕лорусь: “Ну що, ╕ вас проковтнули?”. “Н╕, - гордо в╕дпов╕да╓ Б╕лорусь, - ми п╕шли ╕ншим шляхом…”. Лукашенко якийсь час п╕д╕гравав Рос╕╖, та ця гра у п╕ддавки зак╕нчилась, коли справа д╕йшла до лог╕чного завершення. Пут╕н запропонував Б╕лорус╕ шлюб на правах… федерально╖ республ╕ки. Така постановка питання до глибини душ╕ обурила нав╕ть бацьку. Пригадую, в╕н тод╕ заявив, що Б╕лорус╕ так ще н╕хто не принижував. Саме п╕сля ц╕╓╖ невдало╖ спроби поглинути Б╕лорусь Рос╕я, очевидно, зрозум╕ла, що повернення у минуле н╕як не можливе. Повернути соб╕ територ╕╖ не вдасться, але… Залиша╓ться завдання м╕н╕мум – оточити Рос╕ю державами-сател╕тами, кваз╕-незалежними. Ну хоча б такими, як Б╕лорусь. ╤ це завдання для Рос╕╖ виглядало не таким вже ╕ незд╕йсненним. Для цього треба лише мати у цих державах мар╕онетков╕ уряди. Та саме на Укра╖н╕ ╕ Груз╕╖ Рос╕я зламала зуби. В Груз╕╖ перем╕г Саакашв╕л╕, який не збирався танцювати п╕д дудку Москви. А в Укра╖н╕ спроба встановити п╕дконтрольний режим внасл╕док президентських вибор╕в 2004 року завершилась Помаранчевою революц╕╓ю. Зрозум╕ло, чому Рос╕я так казиться.
╤з вступом Укра╖ни ╕ Груз╕╖ до НАТО незалежн╕сть цих держав ╕ територ╕альна ц╕л╕сн╕сть утверджуються остаточно. Рос╕я втратить св╕й вплив. Не допоможуть ╖й тод╕ н╕ п’ят╕ колони, як╕ щедро ф╕нансуються, н╕ ╕нформац╕йн╕ атаки. Зрозум╕ло, що такий розвиток под╕й не зб╕га╓ться з ╖╖ нац╕ональними ╕нтересами. Один з яких – розд╕ляй ╕ володарюй. Якщо кра╖на ╓ членом НАТО, то розд╕ляти, розчленяти, п╕д╕гравати сепаратистам Рос╕я вже не посм╕╓.
З Рос╕╓ю, боронь Боже, не потр╕бно сваритися. Вона б цього дуже хот╕ла. ╤, думаю, ще не раз буде провокувати нас на сварку. Укра╖н╕ треба просто ч╕тко зрозум╕ти св╕й нац╕ональний ╕нтерес. ╤ в╕н кардинально протилежний ╕нтересу Рос╕╖. Якщо мета п╕вн╕чного сус╕да - не пустити нас у НАТО, то в нац╕ональних ╕нтересах Укра╖ни – якнайшвидше стати членом Альянсу. Кавказький сценар╕й наочно продемонстрував, що питання збереження суверен╕тету Укра╖ни нин╕ гостре як н╕коли. Але для цього конче потр╕бна ╓дн╕сть нац╕ональних пол╕тичних ел╕т, яко╖, на жаль, нема╓. Через цю традиц╕йну проблему, через внутр╕шн╕ чвари, через недооц╕нку зовн╕шньо╖ загрози Укра╖на вже не раз втрачала свою незалежн╕сть.
|
|
|
Пов╕домлень: 937
|
21.08.2008 22:30
Шановна Л╓на
Ви абсолютно прав╕, з Рос╕╓ю нам не треба сваритись, вона за нас це непогано робить ╕ ще зробить. Можемо готуватись до повторення кавказького сценар╕ю в Криму(як м╕н╕мум до 2017 року в╕н буде продубльований). Питання т╕льки в тому, чим буде жертвувати укра╖нське сусп╕льство територ╕ями чи ╓вропейським вибором. Мен╕ зда╓ться, що Рос╕я Пут╕на-М╓дв╓д╓ва, обламавшись нав╕ть на Б╕лорус╕ з мирним аншлюзом, вир╕шила перейти до "х╕рург╕чних" видалень у сво╖х сус╕д╕в у свою користь всього що можна п╕д будь-яким приводом(можливо Кремлю нав╕ть на руку розширення НАТО, можна з "благородними" мотивац╕ями "позахищати" ще когось в╕д клятих нат╕вц╕в аж до включення певних територ╕й ╕нших держав до свого складу). Тому Молдов╕, Укра╖н╕ ╕ думаю нав╕ть Казахстану сл╕д готуватись до спецоперац╕й рос╕йського ФСБ(╕ не т╕льки).
|
|